Kuchnia niskokaloryczna: Przepyszny obiad uwielbiamy go z całą rodziną
Pierś z indyka w warzywach, polana białym winem wytrawnym (robiłam już z półsłodkim, ze słodkim czerwonym i też było pyszne) Podane z ryżem
Składniki dla 4 osób:
60 dag piersi z indyka (lub według uznania)
1 łodyga selera naciowego ( to to zielone z selera) ja kroję na drobniusieńko również seler
1 cebula
3 łyżki mąki
1 marchew (można dać więcej, wtedy wyjdzie większa porcja)
2 łyżki oliwy z oliwek (leję na oko żeby się nie przyklejało do patelni)
1/2 szklanki białego wina wytrawnego ( można dolać więcej jeżeli więcej składników jest)
1-2 łyżki chudego mleka
sól, pieprz
Marchew obrać, seler obrać, cebulę obrać. Jarzyny pokroić w drobniusieńką kostkę
Piersi z indyka umyć, pokroić w kotkę, obtoczyć w mące. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać wszystkie pokrojone warzywa. Obsmażyć aż dosyć zmiękną po czym wyjąć z rondla.
Kawałki z indyka zrumienić na ostrym ogniu w tym samym tłuszczu ciągle mieszając.
Jarzyny ponownie włożyć do rondla z mięsem, wymieszać. Dodać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę tak by nieco odparować sos.
Do sosu dodać odrobinę mleka, soli i pieprzu do smaku. Rondel przykryć i dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty, kremowy sos.
Potrawę podawać z ryżem SMACZNEGO 

Fajny przepis ja zamiast indyka dalam gotowana ryba:) tez niezle smakuje
OdpowiedzUsuń